Tuesday, 18 November 2014

Resepi kuey teow kungfu


Porsi : 1 orang

Bahan-bahan :
100 gm      Kuey teow
1 biji         Telur

Bahan Kuah :
1 biji         Bawang putih - dicincang
3 biji         Cili padi - diketuk
15 gm        Isi ayam
3 ekor        Udang
10 gm        Lobak - dipotong panjang
1 batang     Putik jagung
1 pokok     Kailan
3 kuntun    Kobis Bunga
3 sdb        Sos tiram
3 sdb        Tepung jagung
Garam
Lada sulah
Air secukupnya
Minyak


Langkah penyediaan :

Panaskan minyak atas api.
Pukul telur dan masukkan kuey teow dalam telur.
Goreng hingga garing dan angkat. Hidangkan dalam pinggan.
Untuk menyediakan kuah, tumis bawang putih dan cili padi. Masukkan ayam dan udang.
Kemudian, masukkan sayuran, sos tiram dan air secukupnya. Pastikan kuah cukup untuk 1 orang makan saja.
Perasakan dengan garam, lada sulah dan jus limau.
Bancuhkan tepung jagung dengan air. masukkan kedalam kuah yang mendidih hingga pekat.
Angkat dan tuang kuah atas kuey teow yang digoreng tadi . Hidangkan bersama bawang goreng dan daun ketumbar.